A különleges aloe vera zselé

Azon kívül, amit gyógynövénytan órán megtanultam az Aloe Barbadensis –ről, hogy rendkívül gyorsan beszívódik a bőr mélyebb rétegeibe hidratálva azt, és hogy a növényvilág képviselői közül ez regenerálja leggyorsabban a bőr hámsejtjeit, sok érdekes történetet hallottam és személyes tapasztalattal lettem gazdagabb a növénnyel való mindennapi munkám során.

A demonstráció gyanánt kihelyezett, felszeletelt növény láttán a spanyol vásárlók rögtön elmesélték, hogy kicsöpögtetés után ők apró kockákra vágják a zselés részt, berakják a hűtőbe egy pohárka jóféle alkoholba áztatva, és minden nap, reggeli előtt egy kiskanálnyival elfogyasztanak. (Alkohol helyett mézbe, joghurtba is lehet, ilyenkor mindig frissen tegyük bele.) Beállítja a gyomorsav szintjét, és reflux esetén a legjobb megoldás a tabletták helyett. Rengetegen meséltek gyomorműtét utáni belső vágásokról, melyek regenerációját szintén az aloe vera áldásos tevékenységének köszönhetik. Kipréselve pedig ivóléként, gyümölcsléként kúraszerűen fogyasztva javítja az anyagcserét (máj, epe, belek), és segít a fogyózásban, főleg a hasi zsír lerakódásának csökkentésében.

Sok angol turista is kedvelt célpontjának tekinti a Kanári-szigeteket, és általános tapasztalatom, hogy amikor április 1-2 hetével beköszönt az erősebb napsütéses időszak, a tőlünk északra fekvő területekről érkezők téli, sápadt bőrszínét pár óra leforgása alatt felváltja az élénkvörös színárnyalat. Tulajdonosaik a feszülő bőr miatt robotszerű mozgással, és a fájdalomtól elcsigázott ábrázattal bandukolnak reggelenként a hotelekben. Munkám legszebb részeként élem meg, hogy ilyenkor tudok nekik segíteni, mert amint bekenem karjukat, lábukat az aloe vera zselével, pillanatok alatt csillapodik a bőrüket kínzó, égető érzést. A legszebb win-win szituáció.

„Tekintsd a szerencsétlenséget álruhás áldásnak, mely felnyitja a szemedet, hogy megértsd a végzet értelmét, azt, hogy csak jó szándékú cselekedetnek van értelme.”

Tenzin Gyatso

A leégés mellett sokakat kínoz napallergia is, piros kis pöttyökkel és folyamatosan viszkető bőrrel. Aki hajlamos rá, már a nyaralás első napján, a naptej előtt kenje be magát aloe zselével, majd esténként, ismételje. Valószínűleg elő sem jön az allergia, vagy nagyon enyhén. (Érdemes aluminíummentes, cinkmentes napozókrémet választani, a fémek ugyanis eltömik a pórusokat, és az izzadság nem tud elpárologni, így szintén apró, vöröses, viszkető hólyagok jelennek meg a bőrön. Ez a prickly heat, melynek tüneteit szintén enyhíti az aloe zselé.)

A legtöbb háziasszony nem mulasztja el megemlíteni nekem, hogy otthoni konyhájában cserépben nevelget aloe verát, és ha megvágja, megégeti a kezét, sütés, főzés közben, az aloe vera egy darabjával bekenve gyorsan begyógyulnak a sebek. De ezt a történetet számtalanszor hallottam már éttermekben, konyhán dolgozó szakácsoktól, séfektől is. Szeretem a felismerésüket, amikor a leégéstől vöröslő fejjel elgondolkodva összepárosítják magukban, hogyha a növény jó nekik otthon a konyhai égésekre, akkor itt is bátran bekenhetik magukat vele, ha alaposan leégtek a strandon.

Persze nem mindent lehet a helyszínen kipróbálni és tesztelni. Például sokan röhögnek fel hangosan, mikor a katalógusban azt olvassák, hogy az aranyér tüneteit is csökkenti, megszünteti. Pedig az aranyér legtöbbször egy fájdalmas belső seb, nyitott bőrfelület, amit regenerálni kell. Ha még nem szorul műtétre, külsőleg zselével esténként be kell masszírozni, és mellette párhuzamosan érdemes egy 30 napos kúrát folytatni ivólével. Tapasztalatból tudom, a módszer működik.

Az aloe vera átlátszó, zselés szövete nem csak önálló felhasználásra alkalmas, hanem más növényekkel, kiegészítőkkel együtt használhatjuk vivőanyagként, aloe vera bázisú krémek és zselék előállításához. Részletesen írok róluk is a folytatásban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *